LED Işık – Tercih Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Led ışıklar, birçok proje tarafından kullanılan modern bir aydınlatma çözümüdür. Satın alırken kaliteli bir LED lamba seçebilmek için aşağıdaki özelliklerden bazılarını bilmeniz gerekir:

I. LED’i Anlamak

LED ışıkların ne olduğunu biliyor musunuz ? Ya da sadece arayanların aradığını gördün mü?

LED Vietnamca, Işık – Yayan – Diyot anlamına gelen ışık yayan diyot anlamına gelir, bu nedenle basitçe anlaşılan LED ışık , LED çipleri içeren bir lamba türüdür ve bir elektrik akımı geçtiğinde ışık yayar.

LED’lerin çalışma prensibi oldukça karmaşıktır, ancak tüm LED türleri, akım içerisindeki bu yarı iletken elektronlardan (elektronlar) geçtiğinde LED çip adı verilen bir tür yarı iletken içerir. Çalışacak ve şeklinde bir tür enerji üretecektir. ışık.


II. LED’in Özellikleri

Floresan lambalar ve diğer geleneksel lambalarla karşılaştırıldığında, LED’ler bir dizi farklı özelliğe sahiptir.

İlk bahsedilmesi gereken ve kolayca tanımlanabilen şey, her tür LED’in plastik, alüminyum gibi yüksek kaliteli zararsız malzemelerden üretilmesi ve herhangi bir zehirli gaz içermemesidir.

  • Lambanın ömrünü etkilemeden ışığı hemen açıp birçok kez açıp kapamaya izin verirken
  • Aktivite seviyesi: LED ışıklar , donmuş kablo depoları, soğuk odalar gibi düşük sıcaklıktaki ortamlarda bile kararlı bir şekilde çalışır …
  • Açık renkler: LED ışıklar çeşitli açık renkler verir ve ultraviyole ışınlar yaymaz, kamaşma, göz ağrısı yapmaz, kullanıcıya rahatsızlık vermez.
  • Yüksek dayanıklılık: Dış kabuğu kırılgan içi boş cam olan bir flüoresan lambanın aksine, LED alüminyum, mühendislik plastiği veya son derece dayanıklı malzemelerden yapılmıştır, bu nedenle süper dayanıklı bir lamba olarak kabul edilir ve tekrar kullanılabilir.
  • Ek olarak, LED ışıklar ayrıca verimlilik, uzun ömür ve ısınmama gibi birçok başka özelliğe sahiptir.

III. LED türleri ve uygulamaları

Şu anda piyasada birçok LED türü vardır, kullanım amacına göre aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

Gömme LED ışıklar : Ofisleri, binaları aydınlatmak için sıklıkla kullanılan tavana monte tasarımlı yuvarlak, kare gibi birçok tasarım vardır …

Panel ışığı : genellikle sadece iç mekan aydınlatması için tasarlanmıştır, sınıf alanı, ofis alanı için uygundur

AMPUL lambalar : genellikle evlerde, iç mekanları, oturma odalarını, evleri aydınlatmak için kullanılır

Tüp lamba : ofislerde, toplantı odalarında, seminerlerde ve konutlarda kullanım için uygundur ve floresan lambaları değiştirmek için uygundur.

Led Linear (Lineer) : tüm projeler, sivil evler için uygun lamba

Led Spot Lamba : genellikle showroomlarda, satış alanlarında, süpermarketlerde, alışveriş merkezlerinde, moda mağazalarında … her şeyi daha belirgin hale getirmek için belirli bir ürüne doğrudan ışık tutmak için kullanılır.

Led Far: genellikle dış mekan inşaatları, eğlence parkları, stadyumlar, bahçeler, tabelalar için kullanılır.

Fabrika Aydınlatma Armatürleri: fabrikalar veya üretim alanları için özel olarak tasarlanmış büyük kapasiteli

Sokak Aydınlatma Armatürleri : genellikle sokaklar, yerleşim alanları, parklar, yollar gibi halka açık alanlarda aydınlatma için kullanılır …

Acil Durum Aydınlatma Armatürleri : Koridorlara, merdivenlere, çıkışlara monte etmek için kullanılır

Çıkış (Led Exit): Hastaneler, apartmanlar, süpermarketler, restoranlar, fabrikalar gibi ortak binaların ve alanların kaçışına rehberlik etmek için kullanılır …

IV. LED ışıkların temel yapısı

LED’ler oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir, ancak her LED ampul aşağıdaki 3 parça ile vazgeçilmezdir:

Güç kaynağı (Sürücü): lamba ömrünü doğrudan etkilediği için son derece önemli bir faktördür.

Led çip: Lambanın ışık yayan kısmıdır, halihazırda LED üretmek için kullanılan birçok led çipi vardır.

Ampul yuvası : Ampul yuvası olarak kullanılan malzeme, ampulün iç kısımlarının korunmasına yardımcı olduğu için çok önemli bir miktardır.


V. Bu parametreler LED Lambanın kalitesini ifade eder.

LED Ampulleri satın alırken Yalnızca çalışma gücüne (W) değil, aynı zamanda aşağıdaki temel parametrelere de bir göz atın:

Işık akısı (lm) : Bir ışık kaynağı tarafından yayılan toplam ışık miktarı

Ömür : Ampulün kalitesini aslına sadık kalarak, lambanın aydınlatılabileceği süredir. LED’in ömrü   , LED çipi parlak kaldığında% 70 olarak hesaplanır.

Aydınlatma verimliliği (lm / W) : Işık verimliliği olarak da bilinir, ışık akısının ampulün ışık verimliliği olan güç tüketimine bölünmesiyle ölçülür.

Güç faktörü (PF):  gerçek güç tüketimi ile görünen güç arasındaki orandır. Bu değer genellikle 0 ile 1 arasındadır. Faktör ne kadar yüksekse kalite o kadar iyidir.

Color Rendering Index (CRI) : Bir ışık kaynağıyla aydınlatıldığında bir nesnenin renk doğruluğunu yansıtır. Renksel geriverim indeksi ne kadar yüksekse, nesnenin renklerinin aslına uygunluğunu o kadar çok yansıtır.

Koruma seviyesi : Ampulün dış etkenlere karşı koruma seviyesini gösteren gösterge, IP, IK Yukarıdaki özelliklerle, LED Ampuller satın alırken sıkıca kesmeyeceğinizi umarsınız.